Solliciteren, pak de achterdeur i.p.v. de voordeur?

Wellicht een beetje een tegenstrijdige titel omdat het vaak veel beter en sterker is om de voordeur te pakken. Maar in dit geval dus niet, ik licht het hier graag toe.

In dit blogartikel ga ik uit van iemand die werk zoekt. Een werkzoekende of een werknemer die open staat voor een nieuwe uitdaging. Of misschien zelfs ook op zoek moet naar die nieuwe baan.

En dan kun je dat via de oude, traditionele manier oppakken door het schrijven en sturen van een curriculum vitae (cv) en motivatiebrief. Dit wordt nog veel gedaan en kost vaak veel tijd. Ik ken ook mensen die ontzettend veel tijd en energie stoppen in zo’n cv. En daar diverse cursussen voor gevolgd hebben.

Ik ken mensen uit mijn netwerk die het solliciteren en aanbieden alleen op die traditionele manier doen. En dat vind ik jammer en een gemiste kans!

Want op die manier verdwijn je in de massa en in het reguliere proces. Je komt op een stapel en wordt beoordeeld. Soms zelfs door (ro)bots. En dan krijg je vaak een afwijzing of je hoort zelf helemaal niets meer. Dat heb ik zelf ook een paar keer ervaren. En ik ken veel mensen uit mijn netwerk die hetzelfde hebben ervaren. Zelfs nog in deze tijd waar er meer vraag dan aanbod is qua vacatures en werk en je verwacht dat een werkgever zich dit niet meer kan veroorloven, toch?

En dit is ook wat ik de afgelopen jaren vaker bij mijn klanten en cursisten hebt gehoord en meegemaakt. Vooral als je in een gewilde markt zit maar nog vaker als je al wat ouder bent. Zeg maar 50+, soms ook vanaf 45+. Termen die ik overigens niet graag gebruik omdat er al zo’n stigma op geplakt wordt. Maar helaas wel de realiteit!

Ik heb de sinds de start van mijn bedrijf zelf dus ook diverse keren naast mijn eigen bedrijf gesolliciteerd. Vooral om meer continuïteit in werk en inkomsten te genereren. En als ik op gesprek mocht komen was dat bijna altijd via mijn netwerk of via mijn directe benadering. Zo heb ik nu een parttimebaan naast mijn ondernemerschap door via LinkedIn in gesprek te raken. En zelf een kennismaking te regelen. Dan zit je in ieder geval aan tafel en ook op een meer ontspannen manier. Omdat jij zelf meer aan het stuur zit. In ieder geval heb je al contact en ken je die persoon een beetje. Of het dan valt of dat er een match is moet natuurlijk altijd nog blijken.

Daarom noem ik het hier dan ook via de achterdeur. Zoek dus de bedrijven met werk en vacatures op. En verbind met de interessante en belangrijke personen, probeer in gesprek te raken. En wees ook direct open en eerlijk. Zorg dat je vooraf al een beetje kunt aanvoelen of het ook echt zin heeft om langs te gaan. En of je ook het gevoel hebt dat je serieus wordt genomen en kans maakt. En dus niet aan het lijntje wordt gehouden. Iets wat ik nog vaak zie, hoor en lees als je het via de voordeur doet. Via die traditionele sollicitatieprocedure met brief en cv.

Dus als jij werk zoekt of reageert op vacatures, ga je dan liever via de voordeur of achterdeur?

Hartelijke groet,
Anton

Ps.: en via de achterdeur kun je ook veel meer open solliciteren en jezelf aanbieden…

#solliciteren #vacature #netwerken #verbinden #cv #linkedin #athoning

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download hier mijn LinkedIn e-book met tips

Een verzameling van tips en adviezen over het inrichten en inzetten van LinkedIn profiel, pagina en het gebruik van LinkedIn.

Schrijf je in voor een LinkedIn training of voor coaching

Heb jij interesse in een persoonlijke 1 op 1 coaching LinkedIn? Of in een incompany LinkedIn training voor jouw bedrijf of afdeling?