LinkedIn, ook voor scholieren en studenten een geweldig kansrijk platform!

Vorige week heb ik weer een LinkedIn workshop voor Radboud studenten mogen verzorgen. Erg mooi om te doen, altijd een intensieve klus die veel voldoening geeft. En vooral erg leuk om ook jongeren te stimuleren en enthousiasmeren om te gaan netwerken met en op LinkedIn.

Want dat laatste is namelijk vaak niet het geval. Of gebeurt nauwelijks. De meeste scholieren en studenten zijn niet specifiek met online netwerken voor hun studie en loopbaan bezig. En al helemaal niet op LinkedIn. En dat is wat ik ze juist wel wil bijbrengen en leren.

Ik heb de afgelopen 8 jaar al diverse keren een LinkedIn workshop voor scholieren en studenten verzorgd. Zowel op ROC’s, Hogeschool als Universiteit. En dan praat je over een leeftijdsgroep van 16 tot ongeveer 25 jaar.

En waarom is LinkedIn dan juist voor hen zo interessant? Waarom kan dit juist voor hen extra kansen geven?

Omdat zij nog aan het begin van hun loopbaan staan. En nog bezig zijn met hun school of studie richting een bepaald vakgebied of in een bepaalde branche. En hun vakgebieden en branches zijn ook op LinkedIn aanwezig en actief. Dat is dus de eerste kans, in contact komen met vakgenoten en meepraten over je vakgebied en expertise.

Een andere kans is om je loopbaan dus online vorm te geven op LinkedIn. Veel scholieren en studenten hebben al bijbaantjes of vakantiejobs. Ook hebben de meeste een stage (of meerdere stages) gevolgd. Dus ze hebben al een werkervaring opgebouwd en hun loopbaan is al in gang gezet. Dat kun je dus mooi in jouw LinkedIn profiel opnemen. En dat opent voor veel scholieren en studenten hun ogen, daar hebben ze vaak niet aan gedacht.

Maar de grootste uitdaging en kans ligt volgens mij om in beeld te komen bij toekomstige werkgevers. Veel scholieren en studenten hebben vaak al een bepaald bedrijf of organisatie in gedachten waar ze graag zouden willen werken. En de kans is groot dat die bedrijven met hun medewerkers op LinkedIn aanwezig zijn. Dus ga ze opzoeken, maak een connectie en raak in gesprek. Want veel werkgevers zitten te springen op nieuw jong personeel. En daar hoor jij bij, niet?

Een concreet voorbeeld: In deze workshop zat een buitenlandse studente die graag in de HR actief wil worden. Zij spreekt ook meerdere talen en had een specifieke grote internationale organisatie op het oog waar ze graag zou willen werken. En dan is het mooi om haar even wegwijs te maken en advies te geven hoe ze dit via LinkedIn kan oppakken. Ik had het gevoel dat ze daar toch wel erg blij mee was 😊

Hartelijke groet,
Anton

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download hier mijn LinkedIn e-book met tips

Een verzameling van tips en adviezen over het inrichten en inzetten van LinkedIn profiel, pagina en het gebruik van LinkedIn.

Schrijf je in voor een LinkedIn training of voor coaching

Heb jij interesse in een persoonlijke 1 op 1 coaching LinkedIn? Of in een incompany LinkedIn training voor jouw bedrijf of afdeling?