En voordat je het weet ben je al 6 jaar zelfstandig ondernemer!

De start

Medio 2013 pendelde ik nog op en neer naar de Rabo torens in Utrecht. En eind 2013 was dat ineens verleden tijd. Ook ik werd net als vele andere oud-collega’s boventallig en kwam na 26 jaar en als 47-jarige bij het UWV. Een vreemde en onwerkelijke gewaarwording maar wel een feit. Best hard maar ook de realiteit. Dat betekende dus een andere koers gaan bepalen.

Overigens bleef ik nog even op en neer naar Utrecht pendelen maar dan voor mijn trainersopleiding die ik daar volgde bij ICM. Dat was één van de redenen waarom ik ook als ondernemer ben gestart met atHoning. Want ik kreeg veel nieuwe energie van deze opleiding. Een andere reden was dat ik iets heel anders wou gaan doen waar ik mijn hart kon volgen en nieuwe energie kreeg. Zowel vanuit persoonlijk als zakelijk oogpunt.

Maar het ondernemerschap was voor mij best een hele grote stap. Omdat ik niet uit een ondernemersfamilie kom en natuurlijk ook lang in loondienst heb gewerkt. Daarnaast had ik een gezin en moest ik ook rekening houden met mijn gezondheid (mijn handicap).

Op 31 maart 2014 heb ik dus toch de stap gezet om mijn eigen bedrijf in te schrijven bij de KvK. Toen nog vanuit de startersregeling van het UWV. Dat was erg spannend, een hele nieuwe periode in mijn leven.

atHoning

atHoning staat natuurlijk voor “bij Honing”, het @ heeft met ICT te maken en at zijn ook mijn voorletters. Het is mijn “brand”, nog steeds. De naam lag dus voor de hand, niet ?

Doordat ik al vanaf 2013 aan het sparren en oefenen was lag het ook voor de hand om iets in en met ICT te blijven doen. En dan meer aan de zachte kant, de hoek van beheer en ondersteuning. Waar ik ook veel ervaring en kennis heb opgebouwd.

Want ik heb de afgelopen jaren vaak aangegeven dat ik geen techneut of nerd ben. In mijn Rabo loopbaan trok mij het contact met gebruikers en het adviseren en instrueren altijd erg aan. Achteraf gezien kreeg ik de meeste energie en voldoening van het opzetten en geven van workshops en het individueel begeleiden van collega’s.

In combinatie met mijn trainersopleiding en een korte ervaring als docent voor volwassenonderwijs. Ook omdat ik mezelf beschouw als een echte netwerker en verbinder kwam ik uit op Training & Coaching LinkedIn. Zowel voor particulieren als bedrijven. Want er bleek veel vraag naar te zijn.

Met name in de beginjaren had ik al veel ervaring opgedaan met LinkedIn workshops voor werkzoekenden, tot de start van mijn bedrijf altijd belangeloos en vrijblijvend. Een goede leerschool en veel vlieguren kunnen maken, iets wat mij tot op de dag van vandaag nog van pas komt. Ook heb ik toen zelf een aantal LinkedIn workshops gevolgd bij collega trainers en experts. Om te leren maar ook om te ontdekken hoe ik het (anders) kon doen. En dat was achteraf een goede investering, daar heb ik veel van geleerd en meegenomen in mijn opzet en aanpak. Want ik ben van mening dat je een eigen stijl moet hebben en je durft te onderscheiden.

Nadat ik met mijn bedrijf atHoning gestart was ben ik me al snel gaan richten op de zakelijke markt. Natuurlijk waren en zijn particulieren (en ook studenten) nog steeds een doelgroep maar mijn focus ligt vooral ook op MKB-bedrijven en (grote) organisaties. Met name die laatste kwam al snel na de start van atHoning om de hoek kijken. Want via een studiegenoot op mijn trainersopleiding kon ik al snel aan de slag met LinkedIn workshops voor (boventallige) medewerkers van de Jumbo/C1000. Een voordeel was dat ik daar ook ervaringsdeskundige in was, ik had het tenslotte zelf ook meegemaakt. Dit was een prachtige grote opdracht waarmee ik een bevestiging kreeg dat mijn ondernemerschap toen een goede keus was geweest. En deze opdracht heb ik gekregen door het netwerken (ICM vs. Arja) ?

Kort daarna kon ik aan de slag bij een MKB-bedrijf in de financiële dienstverlening. Ook hier weer via mijn netwerk (s.v. A.W.C.). En in eerste instantie met mijn LinkedIn aanbod maar al snel heb ik dat uitgebreid naar Social Media breed. Omdat daar bij hun behoefte lag maar ook omdat ik daar meer kansen zag. Ik had namelijk net daarvoor een andere klant (ondernemer in de technische branche) binnengehaald die ik met Social Media (en website) ondersteun. Nog steeds overigens, bij hem al 5 jaar lang.

Dus atHoning Training & Coaching werd aangepast in atHoning “online meerwaarde”. Want naast LinkedIn trainingen&coaching bied ik mij ook aan met Social Media (en website) en Content support voor MKB/ZZP-bedrijven. En dat betekende ook een nieuw logo.

LinkedIn Support Social Media Support

Status

Inmiddels zijn we dus 6 jaar verder en ben ik met vallen en opstaan nog steeds actief als ondernemer. En om eerlijk en open te zijn, het is niet altijd even makkelijk. En geeft soms ook druk. Met name aan de kant van vaste opdrachten en dus vaste inkomsten. Want mijn trainingen en coaching lopen nog steeds best aardig maar zijn bijna altijd ad-hoc opdrachten (éénmalig). En ik heb een aantal vaste klanten maar daar mogen er best nog wat bij. Graag zelfs. Dus blijven we ons op beide vlakken aanbieden.

Ik heb zitten twijfelen of ik hier mijn bijbaan als postbezorger zou vermelden maar doe het toch. Het is me namelijk weleens afgeraden. Maar iedereen die mij (goed) kent weet dat ik een open persoon ben die zich niet anders en vooral mooier wil voordoen. Want daar prikken mensen zo doorheen, daar hou ik niet van. Overigens blijkt die bijbaan bij Post.nl nu in deze bizarre verschrikkelijke periode erg welkom en zelfs noodzakelijk!

Als laatste wil ik al mijn klanten en cursisten bedanken voor jullie vertrouwen in mij en mijn bedrijf. Mijn referenties zijn heel mooi en iets waar ik erg trots op ben. Mijn netwerk groeit nog steeds en ik doe nog steeds veel nieuwe contacten op. Zoals ik al eerder aangaf, ik zie mezelf ook als een verbinder, binder en netwerker. Vandaar natuurlijk ook LinkedIn als krachtige tool en aanbod door atHoning.

Ook wil ik een aantal ondernemers en sparringpartners bedanken die mij de afgelopen jaren met raad en daad hebben bijgestaan. Vaak met intensieve en open gesprekken en soms ook confronterend, niet Ab en Joost?

Maar altijd met het hart op de goede plaats en ik moet zeggen dat ik daar ontzettend veel van geleerd heb. Ik durf te stellen dat dit één van de redenen is waarom ik nu al 6 jaar met atHoning actief ben. Want ik sta open voor goede adviezen en leer graag van anderen.

Slot

Zo, ik stop nu met dit artikel. Want mijn valkuil is dat ik soms nog wat langdradig kan zijn. Ook daar ben ik weleens op gewezen dus ik probeer er rekening mee te houden. Het zit in de aard van het beestje. Maar in dit geval doe ik het expres omdat dit een moment is om even bij stil te staan, niet?

En het is nu zaak om deze crisis en bizarre tijd te overleven want het hakt er wel in, ook bij mij. En voor veel ondernemers, bij deze allen veel sterkte en succes.

Hartelijke groet,
Anton Honing

#linkedin #training #coaching #trainer #coach #athoning #workshop #online #meerwaarde #wijchen #nijmegen #gelderland #zuidoostnederland #maasenwaal #werkzoekenden #ondernemers #studenten #werkgevers #werknemers #loopbaan #baan #klant #doelgroep #vacature #solliciteren #marketing #sales #werving #acquisitie #netwerken #socialmedia

4 Reacties

 1. Bert Toonen

  Anton succes, en gefeliciteerd met je 6 jaar. Maar je moet nog eff volhouden, om de 38 jaar te behalen.
  Anton Succes, en een fijn weekend.

  Antwoord
  • Anton

   Dank je wel Bert, dat is wel heel erg lang en dat zal ik nu waarschijnlijk wel niet meer gaan halen 🙂

   Groetjes,
   Anton

   Antwoord
 2. Joost

  Proficiat met deze 6 jaar Anton. Veel creativiteit en succes gewenst voor de volgende 6 jaar en verder.

  Antwoord
  • Anton

   Dank je wel Joost, we gaan ons best doen.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Download hier mijn LinkedIn e-book met tips

Een verzameling van tips en adviezen over het inrichten en inzetten van LinkedIn profiel, pagina en het gebruik van LinkedIn.

Schrijf je in voor een LinkedIn training of voor coaching

Heb jij interesse in een persoonlijke 1 op 1 coaching LinkedIn? Of in een incompany LinkedIn training voor jouw bedrijf of afdeling?