Hoe doet LinkedIn het in Noorwegen (t.o.v. Nederland)?

maandag 24 september 2018 -


Hoe doet LinkedIn het in Noorwegen (t.o.v. Nederland)?

Via Linkedin ben ik een paar jaar geleden in contact gekomen met Freek. Waarbij ik direct getriggerd werd dat dit de zoon van Jan is, mijn oude bekende collega bij Rabobank Gennep. Waar ik bijna 10 jaar heb gewerkt en daardoor ook de omgeving van Gennep/Ottersum goed heb leren kennen. Volgens mij hebben we samen ook nog een keer in het Rabo Voetbalteam van de bank in Valkenswaard gespeeld (Freek bevestigd dit net overigens :-)).
Zo zie je dat je netwerk altijd weer tot verrassingen en openingen kan leiden. In dit geval is het ook makkelijk om een connectie te leggen met een leuke persoonlijke tekst.

De afgelopen jaren heb ik af en toe eens met Freek via Linkedin gechat. Zo blijven we in contact en kunnen we informatie uitwisselen. Helaas spreek ik geen Noors maar Nederlands volstaat hier gelukkig. 😊

In onze laatste chat kwam het onderwerp naar boven hoe Linkedin in Noorwegen leeft, daar was ik wel benieuwd naar. Ook t.o.v. Nederland. En wie kun je dat beter vragen dan aan een bekend Nederlands netwerkcontact in Noorwegen. Iemand die er dus al 8 jaar woont en werkt. Freek dus.

En ik kan natuurlijk onderschrijven dat Linkedin in Nederland erg populair is, in Europa zijn we koploper qua gebruik per inwoner.

En erg leuk dat Freek bereid was om input voor mijn nieuwe blogartikel te leveren. Zie hieronder het leuke en persoonlijke stukje. Dank je wel Freek, echt een keer een heel andere en originele blog van atHoning. 😊

 
------------------------

De connectie tussen Anton en mij is ontstaan omdat Anton collega van mijn vader is geweest op de Rabobank. Ik vermoed op de vestiging in Gennep. Mijn ouders wonen nog altijd in Ottersum, maar het gros van mijn familie woont in Wijchen en omgeving: bekend terrein voor Anton. Leuke bijkomstigheid is dat mijn zoon ook Anton heet. Anton is dan ook een naam die in Noorwegen ook voorkomt. Noorwegen is het land, waar ik sinds 2010 woon en werk.

Zelf ben ik al sinds lange tijd op LinkedIn te vinden. Ik heb het terug proberen te zoeken en uitgevonden dat ik in ieder geval al sinds augustus 2007 op LinkedIn actief ben. De eerste jaren heb ik er niet veel mee gedaan. Sinds 2010, toen ik dus in Noorwegen terecht kwam, ben ik actiever geworden. Toen ik nog in Nederland woonde, was ik dus minder actief op LinkedIn. Ik vind het daarom moeilijk in te schatten of Noren in vergelijking met Nederlanders meer actief op LinkedIn zouden zijn. Eigenlijk denk ik zelf dat Noren minder actief op LinkedIn zijn.

Dit wordt ook ondersteund door onderstaande cijfers uit 2012:

LinkedIn gebruikers in maart 2012

Land                      LinkedIn accounts           Totale bevolkingsgrootte *         % LinkedIn gebruikers

Nederland          3292472                               16680500                                            19.7%

Noorwegen       577683                                  4691849                                               12.3%

Mogelijke oorzaken zouden kunnen zijn dat er minder concurrentie om banen is. Bovendien vinden veel mensen «via via» een baan. Noren geven, denk ik, ook minder snel veel informatie over zichzelf bloot. Ik ben inmiddels aan mijn derde baan in Noorwegen toe en 1 van de 3 banen heb ik ook “via via” gevonden. Zowel in mijn eerste als huidige baan heb ik een LinkedIn pagina voor mijn werkgever opgezet. Dit zijn relatief kleine bedrijven 90 en 8 medewerkers met weinig oog voor Social media. Dit was compleet anders bij mijn tweede werkgever: een grote Noorse beursgenoteerde multinational.

Omdat ik ook gedurende 3 jaar (2004-2007) in Rusland gewoond en gewerkt heb, is mijn netwerk erg internationaal. Netwerken in Noorwegen vind ik wat moeilijker dan in Nederland, omdat Noren over het algemeen wat meer afstand houden. Ik heb een marketing- en salesfunctie en voor mijn gevoel is het minder gepast om meteen na een eerste ontmoeting met een potentiele klant, een LinkedIn uitnodiging te sturen.

Sinds 1,5 jaar ben ik mede-eigenaar van het bedrijf waar ik werk. Mijn persoonlijke carrieredoel met LinkedIn is hiermee sterk veranderd. Ik ben persoonlijk niet actief op de arbeidsmarkt en wordt het wellicht voorlopig ook niet meer.  Toch probeer ik mijn profiel up-to-date te houden omdat ik LinkedIn nog wel veel gebruik. Zoals aangegeven, zorg ik voor de bedrijfspagina van ons bedrijf en ook heb ik LinkedIn gebruikt voor werving- en selectieactiviteiten voor ons bedrijf. Ik gebruik LinkedIn niet actief om nieuwe klanten te vinden. Op dit moment zitten we in een overgangsfase, omdat we nog een ander bedrijf hebben overgenomen. Dit bedrijf was niet actief op LinkedIn, dus er is hier werk aan de winkel.

 

Groeten,

Freek Broekman / Anton Honing

 

Ps.: en hierbij nog mijn complimenten aan Freek voor zijn uitstekende keuze in de naam van zijn zoon Anton 😊

 

Reageren?

< Terug naar het overzicht